За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма

...
За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма
Коментари Харесай

Близо 18 000 съкратени заради коронавируса

За времето, в което беше оповестено изключителното състояние, до момента 31 643-ма души общо са се записали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са показали, че са безработни в резултат на съкращения, свързани с ковид. Това сподели пред Нова телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. В отговор на зрителски въпрос тя отговори, че съкратените поради пандемията от ковид нямат право на безлихвен заем от 1500 лева, тъй като те ще получат компенсации за безработица.

Министър Сачева разяснява и предлагането на държавното управление за удължение на изключителното състояние до 13 май.

„ Това е ходът, който всички би трябвало да бъдем уверени че би трябвало да бъде изработен, тъй като е извънредно належащо да продължим да забавяме разпространяването на инфекцията и да поддържаме ниски равнища на заболеваемост и надлежно на хора, които да натоварват здравната система.

Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който би трябвало да създадем обаче има един, който е неоспорим – животът постоянно е най-съществен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, въпреки и доста тежки, в този момент ще бъдат оценени вярно вбъдеще ", сподели Сачева.

Този вид 80 на 20, който желае бизнесът не е вероятен на този стадий. Неслучайно даже Европейска комисия е подготвена да дава заеми на страните, точно в поддръжка на съотношението 60/40, акцентира Сачева

И добави: “Това, което сме създали със Закона за изключителното състояние, е че самотните родители са предпазена категория. Те могат да изискат специфични условия на работа, могат да получат опция да работят от у дома и да имат опция за понижено работно време.

Винаги биха могли да употребяват помощта на близки и родственици, да употребяват целия си цялостен отпуск. Вече, когато се наложи, при привършване на всички други варианти и благоприятни условия да употребяват неплатен отпуск, имат право да аплайват за безлихвен заем в размер на до 1500 лева

Това са ограниченията, които има все още. Ние подхождаме с изключително внимание и ангажираност към тази категория хора, тъй че евентуално ще предложим и други за вбъдеще ".
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР